Breaking News

На училище с любов

Скучно ли ти е в училище? Досадна ли те мисълта да прекараш няколко часа седейки на едно място, принуден да слушаш уроци и да бъдеш изпитван и оценяван? Изморяват ли те тежките раници, пълни с килограми учебници? А искаш ли да научаваш с лекота учебния материал и самият процес да ти носи удовлетворение? Да имаш мотивация да ходиш на училище с желание?
Може и да не ти се вярва, но български учители вече прилагат успешно методи за по-ефективно, интересно и качествено образование. Те използват и разработена онлайн плаформа за електронно обучение. Чрез нея учениците имат възможност да пишат своите домашни от всякъде, а учителите да качват материали.
Според преподавателите, по време на занятията е задължително учениците да използват смартофоните си, за да имат достъп до тази платформа, както и до други източници на информация.

na uchilishte s lubov

Целта е да се създаде една приятелска и спокойна среда, където учениците да се чувстват комфортно. Където да се чувстват в свои води, да се отпуснат и да дадат всичко от себе си, без да се натоварват.
Учебният материал е поднесен под формата на игри, които улесняват разбирането, помненето и предвизвикват желание за работа и интерес у децата. Така усвояването на учебният материал става по-лесно, а удовлетворението от свършената работа по-голямо. По този начин учениците се научават да мислят и да анализират, а не просто да наизустяват учебниците и да се опитват да ги пресъздадат дусловно. Децата не биват натоварвани с излишна информация, която практически няма да им е от полза в живота и бъдещия избор на професия.
Тези учители насочват своите ученици към източници, от които да черпят информация, а не им я предоставят на готово. По този начин ги стимулират да бъдат отгворни, инициативни и креативни.

deca shtastie

Към всеки един ученик се прилага индивидуален подход, спрямо възможностите и интересите му. Обръща му се специално внимание и време, колкото е необходимо.
Преди 15 години канадският математик Джон Майтън създава системата Jump math. При нея няма оценки, не се дават и домашни. Търси се обратната връзка с всеки един ученик по време на занятията, за да няма пропуски и да е пълноценен процеса на обучение. Задават се казуси, според възможностите и потенциала на детето. Когато то се справи с тях, получава нови задачи от по-високо ниво на сложност. Работи се на стъпки, което помага да се усвои по-лесно и по-бързо материала. Получава се нещо като съревнование, а това заангажира вниманието на децата и им дава стимул да напредват, и да влагат повече старание.
Учителите едиствени използват учебниците, а за децата има учебни тетрадки. Уроците се водят като по сценарий – с много игри и по този начин децата придобиват желание за работа и не им се вменява, че това което вършат и е по задължение.

Деца щастие любов

Друг разработен метод, по който работят учителите, е сугестопедията. Тя е създадена преди повече от 40 години от професор Георги Лозанов. Според него мозъкът има потенциал да борави с голямо количество информация. Но за съжаление методът е недооценен и отхвърлен по времето на социализма. В Затова и най-често се прилага в чуждоезиковите обучения. Улеснява процеса на учене, като материала бива поднесен под формата на игри и дава възможност всеки да покаже таланта си.
Образователните модели имат срок на годност. Те трябва да бъдат осъвременявани, срямо нуждите и изискванията на съвременния живот.
Според българските учители, прилагащи тези успешни методи на обучение, рутината в образованието убива желанието на децата на учат и изобщо да посещават училище. Стимулът за развитие и мотивацията се губят в задължението да правиш нещо, което не искаш. Липсата на свобода при избора на изучавани дисциплини и прилагането на полезни методи за усвояването им, допринасят за застоя в образователната ни система.

Comments are closed.

Scroll To Top