Breaking News

Кандидат студентски изпити: Kакво да си нося, как да се готвя и как да съм спокоен?

Притесненията, свързани със зрелостните изпити са останали някъде в миналото. Подготовката и емоциите около абитуриентските балове са се превърнали в един мил спомен от завършека на ученическите ти години.
И навлизайки в живота, с ентусиазъм и увереност, но и с известна доза плахост, първата ти отговорна задача е да изкачиш следващото стъпало от образователната ни система или накратко да бъдеш приет в университет.

den-predi-ipita

Струва ти се стресиращо, нали? Не се притеснявай! Няма страшно!
Всичко започва с избора на университет и специалност, избора на дисциплина, с която ще кандидатстваш и разбира се, подготовката за изпитите.
Как ще протече твоята подготовка за кандидатстудентските изпити, зависи изцяло от самия теб. Общо взето имаш два варианта. Ако си уверен в собствените си възможности, може да избереш самоподготовката, но ако имаш нужда от допълнителна помощ – за теб препоръчвам частните уроци.
Самоподготовката най-основно включва упражненията в клас, използване на допълнителна помощна литература като сборници, помагала, книжки с примерни упражнения и тестове по съотвената дисциплина. Последните може да намериш във всяка книжарница, библиотека или в Интернет. Не се притеснявай да потърсиш помощ като се консултираш със своите учители. Те с радост биха се отзовали.

izpit

При варианта с частните уроци, можеш сам да избереш преподавателят, който ще ти помага. Ти можеш да определяш удобно за теб време на провеждане на занятията, тяхната честота, колко време да продължават те и индивидуалното темпо, с което да върви самата подготовка. Учителят, който те подготвя ще ти обърне необходимото внимание, ще ти даде полезни съвети и насоки.

И при двата варианта, разбира се, най-основно са ти нужни време и мотивация за постигане на желаната цел.
Когато настъпи дългоочакваният ден, преди всичко трябва да бъдеш спокоен и уверен в себе си. Отделил си толкова време за своята подготовка, така че няма място за притеснение. Не мисли колко ще бъде трудно и не подлагай на съмнение придобитите си знания. Вложил си желание и усилия, за да стигнеш до този етап. Съсредоточи се върху това, че ще успееш и дай всичко от себе си. Концентрирай се, осмисли зададената ти тема или въпрос, и действай. Преди да развиеш въпроса, може да използваш чернова, за да отбележиш основните моменти от падналата ти се тема. Така ще се улесниш и няма да пропуснеш да напишеш важни неща. Всичко е в твои ръце. Всичко зависи от теб.
Освен изброеното, чисто практически, е добре да вземеш със себе си някои неща, които биха ти послужили по време на изпита, било то и за да се чувстваш по-добре.
Подсигури си поне 2-3 химикала, за да си спокоен. В зависимост от дисциплината, е необходимо да се снабдиш и с молив, гумичка, пергел, чертожни инструменти, калкулатор (предварително провери дали е разрешено използването му).

zaspala_nad_knigata

За да се чувстваш комфортно, облечи удобни и леки дрехи. В противен случай, по време на изпита би се разсейвал от погрешно избраното облекло. А и все пак редновната кандидатстудентска кампания се провежда през лятото, когато температурите са високи и предизвикват дискомфорт.
Снабди се и с бутилка с вода или някаква енергизираща напитка. Вземи си и лека подкрепяща храна – нещо дребно, било то шоколад или ментови бонбони.
В никакъв случай не забравяй да си носиш личната карта.

Предварително провери началния час на изпита, както и залата, в която ще се проведе. Ако имаш възможност, посети университета и разучи къде се намира залата, за да не се луташ в деня на изпита. За да си спокоен при евентуални и непредвидени промени около организацията, е добре да отидеш поне час преди началото изпита. Така ще се ориентираш в обстановката, ще свикнеш и притеснението ти ще бъде с една идея по-малко.
Ако случайно ти дойде в повече напрежението, дишай дъблоко и се съсредоточи.

Comments are closed.

Scroll To Top