Breaking News

Как да изберем какво да учим

Със сигурност изборът на университет и специалност е един от най-трудните, пред които се изправят младите в днешно време. С тази статия ще ви дадем насоки за първите стъпки, които трябва да предприемете при взимането на това важно решение.

Университет

 1. Избор на специалност
 2. Всъщност не е толкова трудно да разберете коя е подходящата специалност за вас. Просто си отговорете на следните въпроси – какво ще ми е интересно да уча, в коя сфера си представям, че бих могъл да работя и кои предмети в училище ми се удаваха? По този начин силно ще стесните кръга на специалностите, които биха били подходящи за вас. Разбира се, тук фактор е и това дали искате да работите онова, което ви харесва и ви е приятно, или задължитлно искате да влезете в сфера, в която се изкарват много пари.
  Важно е да запомните обаче, че в работата си (след университета) преуспяват само тези, които се трудят усърдно и се занимават с нещо, което им доставя удоволствие, удовлетворение и им е приятно. Иначе е мъка. Интината е, че всяка сфера дава поле за изява, стига човек да се подготви старателно и да не спира да влага страст в това, което прави.приятели

 3. България или чужбина?

 4. Първото, което трябва да направите, е да решите дали да останете в България или да следвате в чужбина. Тук, може би, най-важно е сами да си отговорите на следните въпроси – дали бихте се чувствали комфортно в друга държава в чисто емоционален план и дали бихте успели да се адаптирате бързо към различния начин на живот. Едва след това идва финансовият фактор. В България бихте могли спокойно да изучавате специалности като право, медицина, софтуерно инжинерство, международна комуникация, бизнес администрация, икономика, счетоводство и финанси, филология и педагогика, социални дейности и др. Това са специалности, които са силно развити в нашите университети и по нищо не отстъпват на тези в чужбина. Ако искате обаче да се насочите към сфери като психология, модерни езици, английска литература, международна комуникация, астрофизика и пр., които не са достатъчно застъпени у нас, е най-добре да разгледате какво предлагат чуждестранните учебни заведения.

 5. Ако не България, то къде?
 6. възможности в чужбина
  Коя е подходящата за вас държава зависи от три главни фактора:
  – езиците, които владеете;
  – специалността, която желаете да учите;
  – вашите финанси.
  Най-добре е да се насочите към държава, чийто матерен език говорите и да проучите внимателно университетите, които предлагат специалностите, към които сте се насочили. След това да прецените според финансовото си състояние кой от тях бихте могли да си позволите, като не забравяте и разходите за квартира и ежедневни нужди.

Comments are closed.

Scroll To Top