Breaking News

Как влияят алкохола и наркотиците на тийнейджърите

Защо тийнейджърите употребяват алкохол и наркотици? Причините са много, но основните са – да изглеждат пораснали, да се впишат сред околните, да се почувстват по-добре и да намалят стреса, да придобият смелост, а някои дори и само от любопитство. Многобройните реклами, промотиращи вредните течности или приемането на алкохол в семейството също може да подтикнат детето към употребата му.

narkoticite

Алкохолът забавя функциите на централната нервна система, тъй като той е депресант. Също така блокира някои от съобщенията, които трябва да стигнат до мозъка. Именно това променя движенията, емоциите, зрението и слуха и възприятието на човек като цяло. Резултат от приемането на големи количества алкохол е интоксикацията. Тя може да ни направи или доста приятелски настроени или много избухливи и агресивни. В такова състояние човек може да действа без да осъзнава напълно какво прави. Понякога дори може да се стигне до алкохолно натравяне. Това може да причини повръщане, затруднено дишане, сънливост, понижаване на кръвната захар, безсъзнание, припадане, а понякога дори и смърт.

narkotici-v-uchilichte

Учени са доказали, че алкохола в кръвта на децата под 18 години, не се разгражда. И точно това е причината той да е забранен до тази възраст.
Ако започнете да приемате алкохол още от ранните години, впоследствие това може да доведе до увреждане на черния дроб, гърчове, сърдечни проблеми, трайно увреждане на мозъка и други.

deca-alkohol

Различните видове наркотици действат по различни начини. Но със сигурност нито един от тях няма положителен ефект, дори и най-слабите.
Канабиса например или наричан още „трева” засяга способността за преценяване, краткотрайната памет, променя възприятията и вниманието и предизвиква параноя.

PIQNI-DECA

Амфетаминът причинява силна депресия, параноя, агресия, високо кръвно налягане. Това е наркотик, към който може да се развие висока зависимост.
Екстазито или метамфетамина убива апетита, предизвиква потене, безсъние, гниене на зъбите и много други негативни за организма неща.
Към кокаинът също се развива висока зависимост. Той причинява шизофрения, депресия, сърдечни пристъпи. Всичко ви изглежда някак си по-мрачно и ви е отпаднало.

narkotici

Опиати, морфин и хероин пък причиняват унилост и апатия и всичко губи смисъла си. Това са тежки наркотици и към тях се развива изключително силна зависимост. Чрез ползването на спринцовки се предават много болести. Често предозирането води до кома, а понякога и смърт.
Ако статията ви е била полезна моля споделете и/или харесайте във фейсбук.

Comments are closed.

Scroll To Top